Stránky

Vitajte v tzv.sofistikovanom svete,

zlučujúcom dve spoločné závislosti (knihy & seriály) dvoch autoriek s (takmer) identickým myslením-


ROMI & LILILNIE ..



utorok 5. júla 2011

Meg Cabot - Nenásytná


Prednedávnom som dočítala Nenásytnú a už som "nenásytná" po okomentovaní :D Ako môžete vidieť na ľavej lište stránky moje hodnotenie knihy je 5 hviedzičiek z 5 :)

Meena Harperová - hlavná hrdinka je scénaristkou seriálu Nenásytná, ktorý je úspešným seriálom vyše 30 rokov. Žije so svojím nezamestnaným bratom Jonom a "zbožňuje" nekonečné cestovanie výťahom so svojou ukecanou susedou Mary Lou.
Všetko by bolo úplne normálne, kebyže to nemá jeden háčik. Meena dokáže predvídať smrť ľudí. Okrem tej vlastnej. A keďže jej takmer nikto neverí, kadiaľ chodí, tam upozorňuje ľudí na možné riziká v ich živote alebo na udalosti, ktorým sa majú vyhýbať. Meena takto žije už roky a celkom je spokojná, až dovtedy kým jej cestu neskrížia bytosti, ktoré Meena z celej duše nenávidí - UPÍRI !

Jedného dňa príde Meenin šéf s nápadom, aby osviežili ich seriál upírmi, keďže konkurenčná stanica vysiela seriál o upíroch. Meena z toho nie je nadšená, ale jej názor nemá žiadnú váhu, keďže Shoshona (scenáristka, ktorá všetko lajdačila a Meena veľakrát za ňu robila) je povýšená na hlavnú scenáristku a je upírmi viac než unesená. (a to nehovorím o tom, že neskôr sa s nimi aj spriahne, ale nechcem predbiehať ani spoilerovať) Touto udalosťou sa akoby roztrhne vrece z upírmi a ku koncu knihy si Meena začína myslieť, že kam sa pohne tam sú upíri. Ale ešte ku začiatku. Meenina "obľúbená" susedka Mary Lou ju pozve aj s bratom na párty, pretože ich poctí návštevou bratranec jej manžela Emila - knieža Lucien Antonescu. Meena spočiatku nemá chuť ísť na párty a to ešte nevie, že sa s kniežaťom zoznámila už pár dni pred párty. Knieža ju totiž zacrháni pred náletom netopierov, ktorí chceli zrejme zaútočiť na neho samotného, pretože väčšina jeho druhu nesúhlasí s jeho vládou, ktorou presadzuje názor - nezabíjať ľudí. Meena je šokovaná, že ju pri venčení jej psa (ktorý bude obzvlášť neznášať upírov) zachráni dokonalý neznámy a navyše nemá žiadne zranenie po útoku netopierov a to ju chránil vlastným telom. Postupne sa všetko začne komplikovať. K Meene vrthne istý "lovec upírov" alebo ak chcete "lovec démonov" - Alaric - člen Palatínskej gardy, ktorý ju začne presviedčať o tom, že Lucien je upír a treba ho aj jeho jeho prívržencov skántriť. A to Meena netuší, že jej krv bude pre všetkých upírov - draculovcov obvzlášť prospešná a príťažlivá. Ako sa Meena vysporiada s láskou k Lucienovi, k odporu voči upírom a ponukou pracovať pre Palatínsku gardu???


Ako som už spomínala, knihu som hodnotila maximálnym počtom bodov. Meg nám poskytla úplne iný pohľad na upírov, aj keď sa v mnohých časťach zhoduje s tradičným vykreslením upírov - ostré špicáky, nemožnosť vychádzania na slnko, schopnosť ovplyvňovať myseľ, ba schopnosť dokonca nakuknúť do mysle ľudí, premena na upíra po treťom pohryznutí a podobne. No celá kniha sa nesie vo vtipnom duchu a nieje miesto, kedy by sme sa mohli nudiť alebo ju považovať sa kópiu nejakej upírskej romance. Každá postava má svoje miesto v deji.
Brat Jon (ktorý občas lezie na nervy svojou zaťatosťou a nevedomosťou) -snaží sa ochrániť Meenu najlepšie ako vie.
Susedia Mary Lou a Emil - (ktorí vlastne toto všetko nechtiac rozpútajú, najmä Mary Lou svojou elektronickou pozvánkou na párty s kniežaťom) - sú tí dobrí upíri na strane Meeny a Luciena.

Alaric - (ktorý tiež spočiatku je dosť otravný, no napokon si jeho spôsoby obľúbime resp. zvykneme si na ne) je výnimočná a svojská postava, so svojím mečom Seňorom zabíjakom (navíjakom :D:D) a možno nám v budúcnosti vytvorí ľúbostný trojuholník s Lucienom.
Lucien - upír, ktorý je dokonalý, charizmatický, sexy, láskavý ale predsa upír.
A napokon najlepšia kamarátka Meeny - tehotná Leisha s manželom Adamom - podporujú Meenu, a tiež sa nechtiac ocitnú na poli upírskej vojny.

No taktiež sa nevyhneme niektorým typickým "zlozvykom" Meg, ktorými určite odlíšime jej knihy od ostatných. Napríklad starý známy "ateliérovy byt" (Denníky princeznej) alebo auto "Camaro" (Mediator) a tiež aj obľúbený New Your - Manhattan :))

Takže to by bolo všetko z mojej strany, dúfam, že som vám až tak veľa dopredu neprezradila :)
S pozdravom,
Romi :))

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára