Stránky

Vitajte v tzv.sofistikovanom svete,

zlučujúcom dve spoločné závislosti (knihy & seriály) dvoch autoriek s (takmer) identickým myslením-


ROMI & LILILNIE ..



piatok 8. júla 2011

The Nine Lives Of Chloe King- KVARTETO RECENZIA


Seriál "The Nine Lives Of Chloe King" (Deväť životov Chloe King) sme vám už prednedávnom avizovali. Dnes vám prinášam tzv. KVARTETO recenziu, a teda zhrnutie prvých štyroch dielov odvysielaných na ABC Family. V budúcnosti však budú recenzie podľa možnosti každý týždeň, vždy ku každému dielu osobitne. :)
Čo sa týka základných informácií, hlavnou postavou tohto seriálu je obyčajné dievča Chloe (Skyler Samuels), ktoré si pripadá obyčajné až príliš. Vedie v podstate typický život- chodí do školy, kde nepatrí medzi najpopulárnejšie, má dvoch blízkych kamarátov- Amy a Paula, s ktorými trávi väčšinu času a po škole pracuje vo vintage-obchode s oblečením. Jediné, čím sa trochu vymyká štandardu je zrejme len to, že nežije s vlastnými rodičmi- nažíva si len s mamou, ktorá vlastne jej skutočnou matkou nie je. Chloe bola totiž adoptovaná z Ukrajiny.

Všetko sa však zmení v deň jej šestnástych narodenín.

Ako som už naznačila, Chloe si až príliš uvedomuje svoj obyčajný život, preto túži po zmene. Chce zažiť nejaké dobrodružstvo (najlepšie nebezpečné) a prestať byť sama sebou. Aspon na chvíľu. (ach, krásna to predstava. :) )
Okamžite teda naberie odvahu na menší experiment. Spolu s Amy a Paulom sa jej podarí dostať do baru (klub/diskotéka- ako len chcete), kde sa vo veku nižšom ako 21 legálne nedostanete. Ihneď si ju všimne jeden chlapec. Dosť dlho spolu tancujú a pri rozlúčke si vymenia čísla. Chloe sa chystá odísť, nakoniec si však spomenie na svoje plány a odhodlá sa- Xaviera (ako sa neznámy chlapec volá) pobozkať, čím zažije prvý bozk vo svojom živote (ak nerátame ten s Paulom vo veku cca 7 rokov).
Nebojácne činy pokračujú aj vo vintage-obchode, kde sa zoznamuje s ďalším chlapcom- Brianom. Neskôr sa s ním stretáva na káve a zjavne si rozumejú.
Okrem týchto nepatrných zmien a odvážnych činov však Chloe zaznamená aj niečo iné. Po prvé- stále má pocit, že ju niekto sleduje. A po druhé- dokáže veci, ktoré predtým nedokázala. A tým nemyslím len jej experimenty- ale "akrobatické" kúsky, za ktoré by sa nehanbil ani skúsený parkourista. A nesmieme zabudnúť na "pazúriky", resp. dlhočizné nechty, ktoré pri útoku nezdvorilého bezdomovca náhodne objaví.

Pocit, že je niekým prenasledovaná je však stále silnejší, až to dôjde do štádia, že Chloe uteká- pred mužom so zjazvenou tvárou, ktorý sa podozrivo vždy objavuje v jej blízkosti. Uteká do vysokej veže, kde ju zjazvenec chytí a zhodí dole. Chloe umiera.
Nie však na dlho. Okamžite sa preberie a pokračuje v behu, až kým ju nečakane nezastavia jej dvaja spolužiaci- Alek a Jasmine. Samozrejme, nechápe absolútne ničomu. V behu sa jej snažia všetko vysvetliť, ale snaha je márna. Aj vy by ste sa zrejme citili zmätene, keby vás niekto zhodil z vysokej veže. Chloe sa navyše dozvedá že patrí k "Mai", potomkom bohyne Bastet, resp. mačacej bohyne. Mai pomáhali ľuďom, až kým sa raz nevzbúrili a v súčasnosti ich ľudia ako "zjazvený ujo" chcú zneškodniť. Ďalšie prekvapenie však na svoj príchod nečaká dlho- Mai a ľudia sa nemôžu intímne zblížiť, ani len pobozkať. Človeka by to totiž mohlo stáť život. (Skyler má na toto asi šťastie- v seriáli Gates bola "sukuba").Chloe si okamžite spomenie na Xaviera, chlapca z diskotéky. Bohužiaľ, dopadlo to pre neho zle. Je jasné, že si to kladie za vinu ona, aj keď ju Jasmine presviedča, že to nemohla tušiť. Myslím však, že v tejto situácii nepomôže žiadne ukľudňovanie. Keď sa Alek s Jasmine dozvedia o jej páde z veže, ostanú šokovaní. To, že nie je mŕtva môže totiž znamenať len jediné- je ZJEDNOTITEĽKA. Tá, ktorá ich má zachrániť. Tá, ktorá má 9 životov, pričom každý ďalší z nich je ťažší a každá ďalšia smrť bolestivejšia.

Pomedzi všetky nadprirodzené udalosti však nestagnujú ani tie obyčajné veci- Amy s Paulom sa na diskotéke dali dokopy. Celkom rozrušená Amy však prichádza ku Chloe s informáciou, že Paul sa na dohodnuté stretnutie nedostavil. Následne zvoní telefón a zisťujeme súvis- Paul sa nedostavil z jednoduchého dôvodu- zjazvenec ho "zajal" aby našu hlavnú postavu na dané miesto nalákal. Tá neváha a beží kamaráta zachrániť. Neskôr sa dostaví aj "MAI-duo" Alek s Jasmine, pridajú sa do boja, až kým zjazvenec nezdupká preč. Ešte predtým však spôsobí zranenia Jasmine, ktorá sa hodí pred Chloe aby ju zachránila. Každý jeden z deviatich životov zjednotiteľky je pre nich pravdepodobne podstatnejší, než jeden z jedného ich samých.

Druhý diel sa orientuje na dve veci:

1.) vyrovnávanie sa so smrťou Xaviera, ktorú si Chloe kladie za vinu
2.) vyrovnávanie sa so skutočnosťou, že jej vzťah s Brianom sa nemôže vyvíjať


Mám taký pocit, že každý ďalší diel (alebo aspoň každý druhý) sa bude sústrediť na nejakú konkrétnu situáciu- v druhom dieli si Chloe zmierňuje výčitky svedomia pomocou Xavierovmu bratovi, závislému na liekoch, v štvrtom dieli pomáha svojej šéfke z nepríjemnej situácie spojenej s expriateľom. Vďaka obom týmto situáciám objaví svoju špeciálnu schopnosť- dokáže sa až príliš vcítiť do pocitov iných ľudí. Pozor, nie Mai !
Čo sa týka dôležitých informácií, určite treba spomenúť vedúcu všetkých Mai v San Fransiscu- Valentinu, matku Jasmine. Tá Chloe dôrazne vysvetlila, že jej život už nepatrí len jej a ak to bude potrebné, bude musieť opustiť rodinu aj priateľov.
Zjazvenec sa pokúša o jej smrť znovu, opäť je však zachránená- najprv sa zjaví Jasmine, neskôr Valentina. (jedna z vecí, ktoré na seriáli najviac nechápem- ako to, že sa vždy zjavia ? chápem, že hl.postava na začiatku nezomiera, ale chýba mi aspoň nejaké vysvetlenie). Štvrtý diel značne vypĺňa aj učenie sa ovládania svojich schopností. V obyčajných ľudských záležitostiach sa vyskytuje krátky konflikt s Amy, ktorá žiarli na jej nových "kamarátov" a samozrejme, situácia s Brianom. Tá je však zložitejšia ako by Chloe vôbec mohla tušiť. Jeho otec je totiž ten, kto nariadil zjazvencovi ju zabiť. Je to teda zamotané až-až..

Myslím, že po tomto všetkom by si hlavná hrdinka naozaj rozmyslela, či bola túžba po nebezpečnom dobrodružstve naozaj to správne narodeninové želanie. :)

Pár slov na záver: The Nine Lives Of Chloe King je seriál podľa knihy, preto by sa asi oplatilo prečítať si ju. Nedávno som s tým začala, no kvôli kope iných kníh a časovým záležitostiam som len na začiatku. Keď prečítam, napíšem recenziu. Btw, vedeli ste, že Skyler hrala vo Wizards of Waverly Place ?
Mne ostáva len dúfať, že keď sa moja starká narodila v Ukrajine, snáď aj ja získam schopnosti mačky.. :D to je ku kvarteto recenzii všetko, nabudúce si opíšeme piaty diel. :)

Promo k 5.dielu:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára