Stránky

Vitajte v tzv.sofistikovanom svete,

zlučujúcom dve spoločné závislosti (knihy & seriály) dvoch autoriek s (takmer) identickým myslením-


ROMI & LILILNIE ..



nedeľa 19. júna 2011

Stephenie Meyer a Twilight sága


" Stephenie Meyerová (rodená Morganová, narodená 24. decembra 1973 ) je americká spisovateľka, známa svojou romantickou ságou Súmrak o upíroch, ktorá je určená predovšetkým mladým čitateľom. " - toto je prvá veta, ktorú vám vyhodí Wikipédia po napísaní jej mena do vyhľadávača.

Kto je teda Stephenie Meyer mojimi slovami?
Úžasná žena, ktorá je šťastne vydatá, má tri krásne deti a upútala pozornosť sveta svojou ságou Twilight, ktorá spustila lavínu fantasy žánru v súčasnej knižnej, seriálovej a filmovej tvorbe.

Stephenie ani netušila, že jej sen, ktorý ju inšpiroval k napísaniu knihy sa stane až celosvetovo známym. Stephenie rozdelila svet na dve veľké skupiny, na tých, ktorí milujú Twilight a sú jej vernými fanúšikmi, a tých, ktorí ho nenávidia a považujú za sladkú naivnú rozprávku s prvkami fantasy. Či už ste "proti" alebo "za", musíte uznať, že Stephenie sa zapísala do histórie.
Viac nájdete v pokračovaní článku...



V ságe Twilight (Súmrak, Nov, Zatmenie, Úsvit) vytvorila nový pohľad na vnímanie upírov, vykreslila ich aj ako dobrých, ale aj ako nemilosrdných vrahov. No však my sme samozrejme "zamilovaní" do tých dobrých, ktorí sa snažia ľuďom pomáhať namiesto toho, aby sa z nich kŕmili. V jej upírskom svete neexistujú dobrovoľní darcovia ani nič tomu podobné. Po prvom upírskom pohryznutí sa človek začína meniť na upíra alebo zomrie.
Samozrejme protikladom upírov sú vlkolaci, ktorí tu tiež nie sú celkom typickí. Nepremieňajú sa pri splne mesiaca a ani svoje poslanie neberú ako prekliatie. Ich úlohou je chrániť ľudí pred "studenými" - upírmi. Sú to indiáni z kmeňa Quilettov, ktorí sa pri nadmernom množstve upírov v blízkosti ich rezervácie začnú v čase puberty meniť na vlkolakov. Ich premena nie je žiadným spôsobom viazaná na spln mesiaca.
No a človek, je človekom. Bella, ktorá sa zaľúbi do Edwarda - upíra, no jej najlepším priateľom bude Jacob - vlkolak......nemusím vám písať príbeh, ktorý určite každý návštevník tohto blogu veľmi dobre pozná. :)

Sága Twilight má neopakovateľnú atmosféru tajomna, napätia, lásky, pochmúrného počasia a všetko toto dokopy vytvára úžasný zážitok z čítania. Či už dáte alebo nie na moje slová, určite vám tieto 4 knihy odporúčam. Či už na relaxačné čítanie, alebo na prežitie niečoho, čo sa realitou nikdy nestane, alebo len preto, že vás to jednoducho baví. Ale povedzme si narovinu, kto už v dnešnej dobe nečítal Twilight? :)

Prvé tri knihy - Twilight - Súmrak, New Moon - Nov a Eclipse - Zatmenie už majú svoje filmové spracovanie a zatiaľ netrpezlivo čakáme na prvú polovicu toho štvrtého Breaking dawn - Úsvit :)

Stephenie pred rokom napísala novelu k románu Zatmenie (3. časť Twilight ságy) nazvanú The Short Second Life of Bree Tanner - Krátky druhý život Bree Tannerovej, kde sa dozvedáme, ako armáda Victórie ani netušila, čo je ich skutočným poslaním a ako zle dopadnú. Zachytávame tu krátky románik Bree, ktorej nám je na konci knihy nesmierne ľúto, pretože mohla prežiť krásny a pokojný život, či už ako človek alebo upír. Bohužiaľ upíri nie sú len takí ideálni, akými sú Cullenovci.

Súčasne vychádza aj grafická verzia celej ságy, kde máme prerozprávaný príbeh Belly a Edwarda prostredníctvom "komiksu".

Stephenie okrem úspešnej Twilight ságy napísala aj tzv. "sci-fi román pre dospelých, ktorí nemajú radi sci-fi" The Host - Hostiteľ, na ktorého filmové spracovanie sa ešte len čaká. Ja osobne som túto knihu nečítala, no je zaradená v mojom dlhom zozname kníh, ktoré ešte chcem prečítať. Takže raz sa možno dočkáme, môjho konkrétnejšieho hodnotenia tohto románu :)

Tak toto je zatiaľ všetko z mojej strany, čo sa týka Stephenie Meyer.
S pozdravom,
Romi :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára