Stránky

Vitajte v tzv.sofistikovanom svete,

zlučujúcom dve spoločné závislosti (knihy & seriály) dvoch autoriek s (takmer) identickým myslením-


ROMI & LILILNIE ..



piatok 17. júna 2011

Úžasná a vtipná- MEG CABOT


"Autorka série kníh, s ktorými sme vyrastali" - asi tak by sme mohli definovať túto skvelú spisovateľku, ktorá vytvorila tak fenomenálnu postavu, akou je princezná Mia Thermopolisová, alebo ak chcete celým menom: Amelia Mignonette Thermopolis Renaldi. :)
Príbeh obyčajného dievčaťa, ktoré sa vo svojich 14tich dozvie, že je princezná bol dokonca aj v dvoch dieloch sfilmovaný- avšak nedajte sa zmiasť, pretože film a kniha sú diametrálne odlišné. Bohužiaľ, séria Denníkov princeznej bola definitívne uzavretá dielom "Forever Princess" (Navždy princeznou). Sťažovať sa však až tak nemôžeme, pretože ukončenie knihy bolo naozaj dokonalé. :)
(Ja osobne "Denníky princeznej"zbožňujem, sú totiž mojou srdcovou zážitosťou. Každý diel som prečítala minimálne 3x a viem, že ten počet bude narastať naďalej.)

V pokračovaní článku si o Meg prečítajte viac ... 


Ak vám princezná Mia chýba (tak, ako nám všetkým), prečítajte si knihu priamo od nej, ktorú s pomocou Meg napísala.. :D "Ransom My Heart" (Vykúp moje srdce) je historickým príbehom, ktorý si určite získa vaše srdcia.
"All American Girl" (Typické americké dievča) je knihou, ktorá sa Denníkom princeznej celkom podobá. Príbeh Samanthy Madisonovej však môžeme sledovať len v dvoch dieloch- ten druhý nesie názov "Ready Or Not" (Šokujúce priznanie- moja poznámka: dosť nepochopiteľný preklad :D)
Populárnou sériou je aj "Mediator", ktorý v slovenčine bohužiaľ nevyšiel ale v češtine k dispozícii je. Tu už nájdete aj prvky "fantasy" štýlu, preto je to trochu iné než Princess Diaries.
Meg Cabot však napísala viac zaujímavých kníh, nielen pre dospievajúcich, ale aj priamo pre dospelých. V slovenskom preklade vyšli napríklad "The Boy Next Door" (Môj sused je božský) a "Boy Meets Girl" (Keď preskočí iskra) , ktoré sú písané v trochu neobvyklej e-mailovej forme". Určite treba spomenúť aj "She Went All The Way" (Slepá vášeň - opäť dobrý preklad :D), ktorá síce v slovenskom preklade zatiaľ nevyšla, ale stojí za to prečítať si ju aj v češtine, prípadne v origináli. Nesmieme zabudnúť ani na "Heather Wells series", ktorých jednotlivé časti vyšli tiež len v českom preklade. (Ja osobne som sa k nim zatiaľ nedostala ale snáď sa to raz zmení).
Najlepšiu novinku, ktorá nedávno vyšla v slovenskom preklade som si nechala na koniec. "Insatiable" (Nenásytná) sa zaoberá témou, ktorá je momentálne veľmi populárna, pričom Meg sa jej doteraz v žiadnej inej knihe nevenovala. Samozrejme, hovorím o upíroch. Úžasný príbeh Meeny Harperovej si požičal fakty a prvky z legendárneho Draculu, takže odporúčam prečítať najprv známu knihu od Bram Stokera. Viac si užijete tie spoločné súvislosti a určite sa vám zapáči, ako sa s tým Meg popasovala. Jednoznačne však nečakajte žiadny Twilight- ak poznáte štýl, ktorým Meg píše, určite si domyslíte, že to bude upírska téma spracovaná takou formou, akou ju ešte nikto iný nikdy nenapísal. Samozrejme, že to bude aj vtipné. :)
(čoskoro sa dočkáme aj pokračovania- "Overbite").
Čo sa týka samotnej Meg, narodila sa 1.februára 1967 v Bloomingtone (Indiana). Je vydatá, pričom na svoju svadbu si vybrala špeciálny dátum- 1.apríla. :) Zaujímavosťou je, že začínala ako ilustrátorka. Striedavo trávi čas vo svojom byte v New Yorku a na chate v Bloomingtone (Indiana).
Dnes patrí medzi stále veľmi populárne autorky, pričom sa vždy drží svojho špecifického vtipného štýlu, ktorý sa však nebojí preniesť do rôznych žánrov. Všetky jej knihy vám môžeme len a len odporučiť. :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára